Кореново лечение 1 година без значително подобрение

Полезни теми и информация за пациенти.
detsvetkova
нов потребител
нов потребител
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Юни 28, 2022 1:13 am

Кореново лечение 1 година без значително подобрение

Мнение от detsvetkova »

Здравейте, много бих се радвала, ако някой ме посъветва какво да правя в следната ситуация: става дума за мен, момиче на 22 години съм. Юни 2021г. в следствие на дълбок кариес (който се е развил под амалгамова пломба) ми се възпали левия преден кътник като имах 3 дни болки след което отидох на зъболекар (в Германия тъй като живея там). Той направи снимка от която стана ясно че зъбът е доста възпален. Проведе кореново лечение - отвори зъба почисти го, сложи някакъв медикамент и го затвори (не с пломба) и се разбрахме след 2 седмици като нямам болки да отида и да го запълни и затвори окончателно. Само че болките ми намаляха , но не изчезнаха изцяло. И се започна едно безкрайно ходене на всеки 3-4 седмици със смяна на медикамента. Общо 3 пъти пих антибиотик: клиндамицин два пъти и амоксицилин. Болката се подобри като от около 4 месеца насам нямам постоянни болки - след като ми промие зъба и сложи медикамента ме боли 1-2 дни , след това спира и може би след 2 седмици започва пак от нищото. Болката трае 1-2 дни и отшумява. Като разкажа на зъболекаря ми че ме е боляло той препоръчва пак да се смени лекарството и да се повтаря това докато не ми отшуми болката поне 1 цял месец. Имам мисля ще 5 рентгенови снимки за целия този период - на последната в края на май 2022 е имало "минимално възпаление". През последния цял месец нямах и болки (но все пак не съм се хранила на тази страна) и затова зъболекарят реши да запълни зъба с някакви остри неща (извинявам се за некоретния израз, но нямам представа какво е точно..) и го затвори отново без пломба така че да може в случай че ми се появят отново болки да го отвори и прочисти пак. Е, 2 седмици по-късно се появиха болки от нищото (непулсиращи, без подуване) , които се усещаха не само при натиск между двете челюсти, а и в покой.
Зъболекарят предположи, че запълненият зъб може би е прекалено издаден и води до допълнителен допир и натиск между челюстите и го изпили така че в момента в действителност няма директен контакт.
Говорих с него относно това дали горните ми мъдреци, които все още растяха, е възможно да натискат допълнително в редицата зъби и да причиняват тази болка -той каза че е възможно след което си записах час, за да ми ги извадят - след изваждането (миналата сряда) имам двустранни болки в кътниците съответно и в болния зъб, предполагам от натиска по време на ваденето тъй като беше с клещи. Въпросният зъб ме боли повече от другите кътници.

Въпросът ми е: какво мога да направя оттук нататък, трябва ли да търся второ мнение, какви опции имам? Знам че в случай на неуспешно прелекуване е индицирана операция за махане на върхът на корените. Това по-добрият вариант ли е или има как да се постигне подобрение и без нея?
Зъболекарят ми колкото и да е любезен не може да ми предложи адекватно лечение според мен...

Наистина съм отчаяна тъй като в рамките на 1 година не мога да се храня пълноценно, пред няколко седмици имам болки и с две думи ми е писнало.

Много ще съм благодарна ако някой ми помогне и даде съвет.

Поздрави!
Zabolekar.info
администратор
администратор
Мнения: 643
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 8:20 pm
Местоположение: София

Re: Кореново лечение 1 година без значително подобрение

Мнение от Zabolekar.info »

Здравейте,

Добре сте описала случая като симптоми и история, но без рентгенографии е трудно да се каже. Ако може да ги прикачите и всички тук ще си кажем мнението.

Съветът ни е да се консултирате с ендодонтист - това е зъболекар, специалист в областта на кореновите лечения. Задължително е да поискате второ мнение. Въпреки че всички зъболекари извършват коренови лечения, най-сложните трябва да се правят от специалисти в областта. Фактът, че сте на 22 години е обнадеждаващ - има голям шанс зъбът да може да се спаси.

Най-лошият вариант е когато зъбът се е фрактурирал вертикално - тогава ендодонтско лечение не би могло да помогне и зъбът трябва да се извади.

Ако искате прикачете снимки за да дадем допълнителна консултация


Успех
Публикувай отговор