долна моделно лята протеза с една кука

Вашият опит в областта на подвижното и неподвижното протезиране
bianca99
потребител
потребител
Мнения: 93
Регистриран на: Съб Юни 17, 2006 12:54 pm
Местоположение: Sofia

долна моделно лята протеза с една кука

Мнение от bianca99 »

Здравейте

Има те ли опит с моделно - лята протеза долна когато има един долен кучешки зъб дали е по-добър вариант от обикновената пластмасова протеза от гледна точка на задържането
poumpy

Мнение от poumpy »

Моделно лята протеза на един чъб няма да стане. По-добре е да направите overdenture, тоест направете кореново лечение на кучешкия зъб, отрежете го до гингивалната основа, направете обтурация на така полученото пънче и адаптирайте протезата отгоре. Запазвайки корена имате най-голямо запазване на костта, около този зъб, съответно най-добре прогноза от гредна точка на стабилност.
Д-р Стаменов
чест потребител
чест потребител
Мнения: 234
Регистриран на: Чет Май 18, 2006 10:26 am
Местоположение: гр.Казанлък

Мнение от Д-р Стаменов »

И аз съм за назъбна протеза с двете ръце! В такива ситуации аз предпочитам да използвам лято щифтово изграждане със сферична става! Така страничните натоварвания върху зъба се предават по-благоприятно и животът му е по-дълъг! Според ситуацията и финансовите възможности на пациента може да ползвате и други задръжни варианти, тъй като ставите са скъпички! А варианта предложен от колегата ще е най-ефтин, но пък вероятно с по-лоша стабилност на протезата! Анализирайте характеристиките на гребена, преди да направите избора си! Обърнете внимание има ли подмолна зона под останалия зъб! Ако е така дори и без става вероятно ще получите добра стабилност!
Аватар
клещомицин5561
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 463
Регистриран на: Чет Юли 20, 2006 11:40 pm

Мнение от клещомицин5561 »

А как стои въпросът с телескоп-коронка?
poumpy

Мнение от poumpy »

Според мен е ненужно натоварване на зъба и на пациента ( финансово ). За най обикновенна става имаме нужда от поне 3.17 мм, колкото е височината на ставата, плюс поне още 2 мм отгоре за изкуствен зъб. Това прави поне 5.17 мм налично вертикално разстояние и то само за долната протеза. Освен това, колкото е по-ниско точката на въртене на въпросния зъб при странични сили, толкова по-добре. При телескоп корона тази ос на въртене е по-нависоко от венеца, отколкото при става. Това е моето разсъждение.
Явно съм се "изкривил", но аз гледам кое е добро, предвидимо като резултат, дълготрайно и разумно решение за пациента...
Публикувай отговор